Zoek
Sluit dit zoekvak.
NBPO

Een overzichtelijk gezinshuis met het juiste opruimsysteem

Datum: 04-07-2022 Auteur: Webmaster Categorie: Blog

Tijdens de coronacrisis was opruimen helemaal hót! We hadden geen controle over de crisis én zaten de hele dag thuis. Tijd om eindelijk te doen wat we al jaren voor ons uit hadden geschoven: een thuiswerkplek inrichten, dat muurtje verven, die kledingkast reorganiseren én…..opruimen! De kringloopwinkels hadden het er maar druk mee en zaten overvol. Maar nu ons leven het normale ritme heeft teruggekregen met werk, sport, hobby’s en sociale afspraken, slibt bij veel Nederlanders het huis weer vol. Vooral ouders met kinderen ergeren zich weer aan de vaste plekken waar spullen zich opstapelen. Tijd voor actie!

Een opgeruimd huis is belangrijk: wie een druk leven leidt, heeft tijd nodig om zich thuis te kunnen opladen. In een rommelig huis gaat dat lastig. Wanneer je, voordat je wilt relaxen, eerst rommel moet wegmoffelen of met een schuin oog speelgoed ziet liggen, ontspan je niet écht. Tegelijkertijd: kinderen zijn echte verzamelaars. Aan het strand verzamelen ze schelpjes, in het bos kastanjes, en ga zo maar door. Hoe houd je in zo’n situatie je huis zo opgeruimd mogelijk? In dit blog geven we je handige tips! 

5 tips voor een opgeruimd gezinshuis

Tip 1: Denk na over een goed werkend opruimsysteem voor jouw gezin

We starten met de belangrijkste tip. Om structuur in je huis te krijgen, is het belangrijk na te denken over een goed werkend opruimsysteem. Dit houdt in dat je alles zoveel mogelijk een vaste plek geeft en dat iedereen weet, wat waar opgeruimd moet worden. Denk bijvoorbeeld aan alle Barbies in één opruimbak en alle Lego in de andere la. Met een duidelijk plaatje of label op de bak of la, kan niemand zich meer vergissen. Dat zorgt niet alleen voor overzicht en rust; alle spullen kunnen er ook makkelijker door teruggevonden worden.

Vragen die wij onze klanten vaak stellen om tot het juiste systeem te komen zijn:

  • Welk systeem hebben jullie al geprobeerd?
  • Wat werkt voor jullie wel of juist niet?
  • Gebruik je het vaak?

Tip 2: Uitgespeeld? Dan eerst opruimen

Wanneer jullie opruimsysteem werkt, is het ook tijd voor nieuwe regels. Leer je kinderen dat ze eerst al hun spullen moeten opruimen wanneer ze uitgespeeld zijn en iets anders willen gaan doen, of dat nu in hun eigen kamer, in de woonkamer, of in de tuin is. Verder kun je je kind leren zoveel mogelijk van de spullen waar ze mee spelen, in hun eigen kamer op te ruimen. Zo houd jij aan het eind van de dag als iedereen in bed ligt, ook nog wat tijd over om te relaxen.

Tip 3: Wees kritisch op spullen die je huis inkomen

Ook door goed te letten op welke spullen je huis inkomen, voorkom je dat je huis dichtslibt. Dit doe je o.a. door duidelijke afspraken te maken als je je kinderen meeneemt naar de winkel. Bijvoorbeeld: we gaan naar de stad om zwemkleding en een luchtbed te kopen, en je krijgt 2 euro om iets extra’s uit te zoeken. Zo loop je weinig kans dat je spullen koopt die je niet nodig hebt, bijvoorbeeld om ervoor te zorgen dat je kind stopt met jengelen. Daarnaast maak je duidelijke afspraken met jezelf en met je kind, waardoor je allebei meer plezier hebt in het winkel-uitje.

Tip 4: Verjaardag? Vraag gericht cadeautjes

Een andere tip waarmee je aan de voorkant kunt managen dat je huis niet dichtslibt, is gebruik te maken van handige tools die ervoor zorgen dat je kind de juiste cadeautjes krijgt. Komt er een verjaardag aan? Met tools als Lijstje.nl krijgt je kind precies het cadeau dat hij of zij gevraagd heeft. Zo voorkom je dat er spullen bijkomen die niet gebruikt worden óf te veel plek innemen.

Een ander advies is kinderen al jong te leren speelgoed los te laten en weg te geven, wanneer ze er zelf niet meer mee spelen. Wanneer je kids uitlegt dat er kinderen zijn die het minder hebben, zijn ze al snel gemotiveerd eigen spulletjes weg te geven, bijvoorbeeld aan de Kringloopwinkel. Zeker als je er een leuk wedstrijdje van maakt. Zo maak je anderen blij en houd jij overzicht in je huis. Plus: je kinderen leren dat als ze nieuwe spullen krijgen, er ook weer iets het huis uit moet.

Onze aanvullende tip: laat het kind zelf beslissen wat er weg moet. Wanneer jij dat vóór ze beslist, of het stiekem weggooit, maakt dat ze stapje voor stapje wantrouwend. En daarnaast: ze leren er op deze manier niets opbouwends van.

Tip 5: Leer je kind bewuste koopkeuzes te maken

Heeft je kind van opa of oma een extra zakcentje gekregen om er iets leuks voor te kopen? Leer ze dan meteen ook de waarde van geld door vragen te stellen als: Waar ga je dat opruimen? Wil je dat echt kopen? Waarvoor ga je het gebruiken? Kinderen leren van deze aanpak. Ze zien dat jij bewuste keuzes maakt en bij alle keuzes nadenkt over de juiste plek in huis. Kinderen leren hier van en nemen dit gedrag vaak automatisch over.

Wil je meer weten over een opgeruimd gezinshuis? Lees dan verder in dit blog. Voor vragen over een goed werkend opruimsysteem, kun je ook altijd contact opnemen met een van onze professional organizers.

Meer informatie?

Wil je naar aanleiding van dit blog meer informatie over wat een professional organizer voor jou kan betekenen? Kijk dan eens hier in het overzicht van organizers.

Elke maand verschijnt er een nieuw blog, exclusief geschreven voor de NBPO. Via onderstaande knop kun je eerder verschenen blogs lezen.

Inloggen

WordPress development door Webstation