Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Blog

Hoe ontspul je een huis als je ouder bent? 4 tips

In de loop van ons leven verzamelen we meestal heel wat spullen. Waarom we zoveel bewaren? Vooral omdat er herinneringen verbonden zijn aan voorwerpen. En dat maakt het meteen zo lastig af en toe schoon schip te maken. Je eigen speelgoed van vroeger, je trouwkleding, dat servies dat je van je ouders hebt gekregen maar nooit meer gebruikt, dat kun je toch niet wegdoen? En zo stapelen we door. Ondertussen gaat het leven verder. Als alles wat er verzameld is niet in de weg zit, laten de meeste mensen het maar zo. Tot je ouder wordt, dan komen de vragen! Want hoe gaat het straks met je inboedel als jij er niet meer bent? En welke spullen moeten weg als je kleiner gaat wonen en het huis waarin je jaren je leven hebt geleid, achterlaat? Hoe ga je dat selectieproces aan, als blijkt dat je er zelf niet uitkomt?

Ontspullen is loslaten

Veel van onze professional organizers krijgen regelmatig de vraag van senioren om te helpen met  opruimen en het selecteren van spullen. Omdat het door lichamelijke ongemakken niet meer lukt het allemaal zelf te doen. Of doordat je in emotioneel opzicht zelf écht niet stukje bij beetje je herinneringen kunt loslaten. Het inschakelen van een professional organizer helpt dan, doordat ze onpartijdig naar je huisraad kijkt en helpt te beslissen over wat blijft en wat niet. Want dat je zelf waardevolle voorwerpen niet kunt scheiden van waardeloze spullen is heel normaal. Door de herinneringen die eraan zitten, is immers alles bijzonder! Ook is de Professional Organizer regelmatig de stok achter de deur. Want als je samen afspraken maakt over het opruimproces, dán moet je wel beslissingen nemen en aan de slag.

Later gedoe voorkomen? Ruim nu op!

Een professional organizer wordt ook regelmatig ingeschakeld als een echtpaar verschillende inzichten heeft over wat er weg moet en wat blijft. Een Professional Organizer is dan het externe geweten, de middelaar. Met z’n drieën komen we er gezamenlijk uit en wordt tegelijkertijd het opruimen luchtiger. Een helpende hand komt ook vaak goed van pas als er kinderen zijn uit een eerder huwelijk. Met hulp van een professional organizer wordt dan goed in kaart gebracht welke voorwerpen van wie zijn, zodat er later geen verwarring bestaat bij het verdelen van de nalatenschap.

Ga aan de slag met deze 4 tips

Ben jij klaar om aan de slag te gaan met het ontspullen van je huis? Om je alvast op weg te helpen, helpen de volgende 4 tips:

Tip 1: Ben je in het bezit van antiek en vermoed je dat deze lang gekoesterde spullen waarde hebben? Wil je het antiek niet zelf houden of aan iemand anders geven? Breng het dan in bij een veiling- of inkoophuis. Deze experts kunnen antiek op waarde schatten. Een professional organizer weet waar de beste veiling- of inkoophuizen in jouw regio te vinden zijn

Tip 2: Heb je kinderen waarvoor je veel spullen uit de kindertijd bewaard hebt? Die prachtige pop, Lego, schoolschriften of kindertekeningen? Maar willen je kinderen het zelf niet hebben? Accepteer hun mening dan. Jij kunt niet je hele leven de spullen opslaan van kinderen die nu zelf volwassen zijn.

Tip 3: Had je vroeger een hobby die nog steeds veel ruimte in beslag neemt? Hoe pijnlijk ook: bedenk of je nog in staat bent wat met je hobbyspullen te doen. Als je vingers of ogen klein frutselwerk niet meer aankunnen, dan geeft het misschien wel ‘rust’ om afstand te doen van je hobby-materialen.  Dus waarom zou je er niet iemand anders blij mee maken? Denk bijvoorbeeld eens aan een locatie voor dagbesteding; zij zijn er waarschijnlijk erg blij mee!

Tip 4: Heb je veel boeken verslonden maar moet je, doordat je kleiner gaat wonen, het doen met een kleinere boekenkast? Maak dan bij het selecteren van de boeken die je houdt, gebruik van deze truc: Bewaar alleen de boeken die jijzelf als topper aan iemand te leen zou aanbieden als deze persoon vraagt: welk boek zal ik meenemen op vakantie?  

Wil jij nog jaren genieten in een huis waarin je prettig leeft? Wacht dan niet langer af en begin met ontspullen. Want een opgeruimd huis is goud waard! Wil je naar aanleiding van deze blog meer informatie over wat een professional organizer voor jou kan betekenen? Kijk dan eens hierIn het overzicht van organizers vind je o.a. professional organizers die werkzaam zijn in de particuliere markt.

Elke maand verschijnt er een nieuw blog, exclusief geschreven voor de NBPO. Via onderstaande knop kun je eerder verschenen blogs lezen.

Inloggen

WordPress development door Webstation