Zoek
Sluit dit zoekvak.
NBPO

Te veel op je bord? Pak je probleem vast en schrijf erover!

Datum: 12-12-2020 Auteur: Webmaster Categorie: Blog

“Als je een probleem hebt, stop dit dan niet weg. Sterker nog: pak het probleem vast en kijk het recht in de ogen.” Dat was een belangrijke les die onze professional organizers een keer kregen in een lezing van Paul Loomans. Paul is onder andere bedenker van het concept Tijdsurfen en hij heeft hier veel over geschreven. Hij sprak er in zijn lezing over dat stress niet alleen van buitenaf komt, maar vooral van binnenuit. Door de Tijdsurfen-methode leer je via 7 stappen die hij aanwijzingen noemt, hoe je op je gevoel kunt vertrouwen bij de keuzes die je maakt tijdens een werkdag. Je doet daardoor je taken geïnspireerd én heel effectief. Dat is niet alleen handig wanneer je met werkstress te dealen hebt, je kunt het ook thuis toepassen.

Misschien werk jij net als veel Nederlanders momenteel thuis en heb je nu dagelijks je partner en/of kinderen om je heen. Bij enorm veel mensen legt dit grote druk op het reilen en zeilen thuis. Kom jij in de knoop met de balans tussen werk en privé? Misschien omdat het huishouden juist nu te veel op je drukt waardoor je onvoldoende overzicht hebt? Pak je probleem dan vast en ren er niet van weg!

Verminder interne stress en schrijf!

Net als Paul Loomans geven wij onze klanten bij de start van onze begeleiding regelmatig de opdracht om het probleem dat je in huis ervaart, vast te pakken. We vragen onze klant dan het probleem letterlijk op te schrijven. Dat geeft veel inzichten en het maakt je probleem concreet, waarna je het niet meer kunt wegstoppen. Onze professional organizers helpen hier bij en samen komen we er dan onder meer achter wat jouw beperkende gedachtenpatronen zijn. Misschien kom je tot het inzicht dat je heel veel energie stopt in het helpen van anderen en dat je te weinig aandacht geeft aan jezelf. Bijvoorbeeld door een diepgeworteld gevoel van verplichting. Een ander inzicht kan zijn dat je te weinig zelfvertrouwen hebt, waardoor je een gevoel van zekerheid probeert te creëren met het verzamelen van papieren en documenten. Met als resultaat dat er overal stapeltjes papier liggen en je door de bomen het bos niet meer ziet. 

Als we weten wat de achterliggende oorzaak van je probleem is, bedenken we manieren om stress in huis te vermijden en je leven te veranderen.

Meten is weten

Het kan ook heel verhelderend zijn om inzichtelijk te maken hoeveel tijd je kwijt bent met allerlei huishoudelijke taken. Dat helpt je onder andere om één ding tegelijk te doen en taken af te maken. Hoe je dat doet? Bekijk je huishouden van een afstandje en bedenk dat het allemaal losse processen zijn. Het doen van de was is zo’n proces. Tel maar eens (in eenheden van kwartieren) bij elkaar op hoeveel tijd je kwijt bent met de was. Het gaat om het hele proces: van de was verzamelen en de was sorteren tot het drogen of ophangen als de wasmachine klaar is. Daarna vouwen of strijken. En het proces is pas klaar als de schone was weer terug in de kast is.  

Andere processen zijn onder andere boodschappen doen, het schoonhouden van je huis, de administratie en het maken van maaltijden maar ook kleine zaken zoals agenda’s bijhouden en verjaardagscadeautjes kopen. Wanneer je weet hoeveel tijd deze processen in beslag nemen, kun je je afvragen of je efficiënter kunt worden (minder vaak boodschappen halen, maar dan wel voor een aantal dagen tegelijk). Of kan je minder kritisch/streng worden en bijvoorbeeld je bed eens per 2 weken verschonen in plaats van elke week?

Procesoverzicht helpt bij verdeling van taken

Heb je je processen in kaart gebracht? Bedenk dat of er taken zijn die je kunt uitbesteden, bijvoorbeeld aan hulp in de huishouding. Heb je een partner of gezin? Bespreek dan of je taken beter kunt verdelen. Zeg van tevoren dat je de verdeling van diverse taken wil bespreken, plan een plek in de agenda in voor overleg en gebruik dan je procesoverzicht om duidelijk te maken dat taken beter verdeeld moeten worden. Zijn de taken verdeeld? Maak dan een overzicht zodat afgestreept kan worden welke taak klaar is. Of gebruik leuke stickers voor een extra fun-element. Verwacht je weerstand van je kinderen? Weet dan dat het in veel gezinnen heel normaal is dat tieners moeten meehelpen in huis om hun zakgeld te ‘verdienen’. Onze tip: laat je kinderen eerst kiezen welke taken ze willen doen. Wie weet, kom je voor leuke verrassingen te staan en wordt er over een tijdje af en toe voor je gekookt!

Meer informatie?

Wil je naar aanleiding van dit blog meer informatie over wat een professional organizer voor jou kan betekenen? Kijk dan eens hier in het overzicht van organizers.

Elke maand verschijnt er een nieuw blog, exclusief geschreven voor de NBPO. Via onderstaande knop kun je eerder verschenen blogs lezen.

Inloggen

WordPress development door Webstation