Praat nú met ouders over zorgen voor later: 4 tips
De huidige tijd weerspiegelt wat we allemaal weten maar vaak wegstoppen: niets is zeker en het leven kan snel veranderen. Zeker als familieleden op leeftijd zijn en/of tot een risicogroep behoren, is de kans groot dat de eindigheid van het leven je bezighoudt tijdens de corona-crisis. Misschien heb je daardoor de behoefte te bespreken wat de laatste wensen zijn van je vader en/of moeder. Maar hierover praten is niet voor iedereen makkelijk. De een heeft bijvoorbeeld alles rondom de uitvaart uitgeschreven en een ander wil er niet eens over nadenken. Daarnaast is er ook veel te doen nadat de uitvaart heeft plaatsgevonden, van administratief werk tot notariszaken en het opruimen van de woning. Zie het allemaal maar te organiseren in combinatie met een rouwproces en je eigen leven.
Wil je het jezelf later minder moeilijk maken? Praat dan met je ouders nu het nog kan.
Wij komen regelmatig in gesprek met klanten die zeggen: “had ik maar op tijd met mijn vader en/of moeder gesproken over hoe alles geregeld is”. Soms horen we dit wanneer ouders vergeetachtig of ziek worden, maar nog vaker wanneer een van hen overlijdt. Vooral bij oudere stellen bestaat het risico dat een van beiden de administratie doet en de ander er niet zoveel vanaf weet. Als er zich dan een plotseling overlijden voordoet, is er veel uit te zoeken. Familie heeft daar vaak niet de ruimte en tijd voor. Dan komt er regelmatig een professional organizer in beeld die uitzoekt hoe de administratie georganiseerd is en in kaart brengt wat waar wordt opgeborgen en op welke manier. Zo’n proces begint bijna altijd bij het bespreken van het rouwproces. De een kan wat sneller overstappen op de praktische zaken dan de ander; voor iedereen is de duur van een rouwproces anders. Onze professional organizers houden daar uiteraard rekening mee.
De volgende vier tips helpen je zoveel mogelijk voor later te regelen:
4 tips om zaken voor later te regelen
1. Praat samen over de uitvaart
De eerste tip is meteen de meest moeilijke: praat met je ouder(s) over hun laatste wensen. Wat willen ze expliciet wel en wat niet, van de uitvaart tot de laatste rustplaats? Wat is er al geregeld/vastgelegd en wat niet? Is er een uitvaartverzekering? En wie mogen er bij de uitvaart aanwezig zijn en wie niet? Als dit allemaal bekend is bij de nabestaanden, scheelt dat een hoop vraagtekens en giswerk. Als het mogelijk is, vraag je vader of moeder dan ook naar een complete adressenlijst van belangrijke contacten of maak zo’n lijst voor ze. Ook dat scheelt een hoop uitzoekwerk én je voorkomt dat nabestaanden erop aangekeken worden wanneer mensen zich toch buitengesloten voelen.
2. Houd notariszaken tegen het licht
Er zijn ouderen die een flinke tijd geleden een testament hebben laten maken, en er niet bij stilstaan of anno 2021 alles nog geregeld is zoals ze het nu willen. Door veranderingen in regelgeving is het verstandig een testament tegen het licht te houden. Als het testament vóór 2003 gemaakt is, bestaat er een kans dat er bepalingen in staan die nu onbedoeld ongunstig uitpakken, omdat het erfrecht in 2003 ingrijpend gewijzigd is. In 2010 is bovendien de erf- en schenkbelasting op een aantal punten aangepast.
Verder is het goed te weten dat veel ouderen momenteel een levenstestament laten maken. Ze geven dan bij leven een naaste de toestemming zaken te regelen als plaatsvervanger, wanneer ze daar zelf niet meer toe in staat zijn. Zonder zo’n levenstestament kan het bijvoorbeeld erg lastig zijn met de verkoop van het huis aan de slag te gaan wanneer de laatste ouder in een verzorgingshuis terecht komt door mentale klachten.
3. Leg zoveel mogelijk administratieve zaken vast nu het nog kan
Heb je een afspraak kunnen maken om met je vader en/of moeder te praten over later? Loop dan ook samen door hun administratie. Vraag hoe en waar ze documenten opbergen. Een gedeelte daarvan zal online zijn en een ander gedeelte geprint. Denk bijvoorbeeld aan verzekeringspapieren, bankdocumenten, pensioengegevens enzovoorts.
4. Vraag inzicht in belangrijke wachtwoorden
Om te voorkomen dat je later belangrijke wachtwoorden niet kent en dus zaken niet makkelijk kunt regelen, is het raadzaam je ouder(s) te vragen wachtwoorden met jou en/of een broer of zus te delen waarna deze vervolgens op een veilige manier bewaard kunnen worden. Hiermee voorkom je ook dat er op minder veilige plekken wachtwoorden bewaard worden door oudere mensen.
Wil je met deze tips aan de slag maar heb je hulp nodig? Bij de NBPO zijn gespecialiseerde professionals aangesloten die de helpende hand kunnen bieden, kijk hier voor een overzicht.
Meer informatie?
Wil je naar aanleiding van dit blog meer informatie over wat een professional organizer voor jou kan betekenen? Kijk dan eens hier in het overzicht van organizers.
Elke maand verschijnt er een nieuw blog, exclusief geschreven voor de NBPO. Via onderstaande knop kun je eerder verschenen blogs lezen.