Zoek
Sluit dit zoekvak.
NBPO

Overzicht in je leven via de WMO? Zo werken we samen!

Datum: 11-10-2020 Auteur: Webmaster Categorie: Blog

Overzicht in je persoonlijke leven, je huis en je agenda: heel wat mensen denken dat het de normaalste zaak van de wereld is, maar velen worstelen ermee. Als het je (tijdelijk) niet lukt je leven op alle nodige fronten zo gestructureerd mogelijk te krijgen, kan dat veel oorzaken hebben. Als er op te veel facetten grote druk is, bijvoorbeeld door ziekte, verlies van naasten of hoge werkdruk in combinatie met een druk gezinsleven, kan het zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet en er in je huis wanorde ontstaat. Ook komt het voor dat mensen met ASS of ADHD moeite hebben met plannen en organiseren van hun huishouden. Dan is de situatie meer chronisch van aard. Daarnaast kunnen zwaardere stoornissen, trauma’s of hersenletsel en dementie er de oorzaak van zijn dat je hulp nodig hebt bij het op orde houden van je huis en leven, én het voorkomen van erger.

Structuur in je leven via WMO-budget

Inmiddels weten gelukkig steeds meer Nederlanders dat het mogelijk is via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) hulp te krijgen. De WMO is er voor mensen die hulp in en aan huis nodig hebben om thuis te kunnen blijven wonen of zelfredzaam te zijn. Ook de hulp van een Professional Organizer die jou helpt bij de hierboven beschreven problematiek, kan toegewezen worden via de WMO. Wanneer je een beroep doet op de WMO volgt er een keukentafelgesprek, waarna wordt vastgesteld of je in aanmerking komt voor budget via de WMO. Als je een aanvraag voor ondersteuning via de WMO bij jouw gemeente indient, kijkt deze samen met jou welke hulp er nodig is. Als je voldoet aan de vereisten en in aanmerking komt voor ondersteuning zijn er twee mogelijkheden om de ondersteuning te regelen. De eerste manier is ‘zorg in natura’ (ZIN). De zorg wordt dan geboden door organisaties waarmee de gemeente samenwerkt. De tweede manier is het persoonsgebonden budget (PGB), waarmee je zelf ondersteuning inkoopt bij een hulpverlener naar keuze.

Jij blijft kapitein van je thuis

Wanneer je de hulp van een Professional Organizer krijgt, blijf jij de kapitein in je eigen huis en leven. Organizers vinden het belangrijk dat mensen zelf leren overzicht te krijgen op de manier die bij ze past. Tijdens het opruimen en structureren leren we mensen om keuzes te maken, wat zelfvertrouwen oplevert. En als het zelfvertrouwen groeit, kan dat vervolgens ook keuzes opleveren die veel groter en persoonlijker zijn.

Mocht je zelf last hebben van de hoeveelheid spullen in je huis of staat je agenda zo vol dat er nergens meer ruimte lijkt te zijn voor jezelf, dan is de WMO het onderzoeken waard. Hieronder lees je veelgehoorde uitspraken en onjuiste overtuigingen van mensen die twijfelen of ze hulp kunnen aanvragen én de uitleg waarom deze overtuigingen vaak niet relevant zijn.

1. Bij mij is het niet zo erg als in die tv-programma’s waarin ze mensen helpen met opruimen

Om aan de slag te gaan met een Professional Organizer, hoeft je situatie niet zo erg te zijn als die in tv-programma’s. Ook als je tijdelijk het overzicht kwijtraakt, kan het je enorm helpen als er iemand met je meedenkt, samen met jou naar een oplossing zoekt voor je issues en aan de slag gaat om in overleg meer structuur aan te brengen.

2. Dit moet ik toch ook zelf kunnen?

Maak je het jezelf lastig omdat je denkt dat het normaal en logisch is dat je zelf structuur en overzicht aan moet kunnen brengen in je huis en leven? Vergelijk je probleem dan eens met het volgen van een dieet. Dat is voor sommige mensen heel lastig, en voor anderen niet. Waarom zouden degenen die niet zelfstandig kunnen afvallen wel de hulp van een diëtiste mogen inschakelen, en jij niet de hulp van een Professional Organizer? Stop met jezelf straffen en denk nog eens goed na over deze beperkende overtuiging. Is het tijd deze los te laten?

3. Dit kan een familielid of vriendin toch wel voor me doen?

Het komt maar al te vaak voor dat er spontaan hulp aangeboden wordt door familie of vrienden zodra iemand vertelt over bijvoorbeeld opruimproblemen. Die spontane hulp is natuurlijk heel goed bedoeld, maar vaak loopt het niet goed af. Voor je het weet gaat je zus of vriendin met alle goede bedoelingen hard aan de slag en staan er voor je het weet, vuilniszakken vol spullen op de stoep. Omdat onze cliënten vaak een emotionele band met hun spullen hebben, creëert dit spanning die je wellicht niet uit durft te spreken. Wil je dit vermijden? Dan is het beter met iemand aan de slag te gaan waarmee je geen emotionele band hebt. Een Professional Organizer leert je om zelf op te ruimen en besluiten nooit voor jou wat blijft of wat een andere bestemming krijgt. Soms gaat dat in kleine stapjes, soms met wat grotere stappen.

4. Ik schaam me voor mijn huis, ze vinden me vast raar

Een Professional Organizer heeft al enorm veel mensen geholpen, voordat ze jouw huis binnenstapt. We snappen dat wanneer jij hulp vraagt, je iemand in het meest kwetsbare gedeelte van je leven binnenlaat. Voor visite kun je rommel misschien nog wel wegmoffelen maar als je hulp inschakelt, valt niet meer alles te verstoppen. Wij snappen dat dit moeilijk is. Daarom zeggen we altijd eerst: “bedenk maar wat jij eerst wil laten zien”. Als er vertrouwen is gegroeid volgt de rest, zodra dat goed voelt.

5. Ik heb een drukke en goede baan, ik moet thuis ook alles kunnen managen

Behoorlijk wat hoogopgeleide mensen met drukke banen kunnen thuis het overzicht niet bewaren. Vaak denkt de omgeving dan: “dat is raar, waarom kun je dat niet?”. Wellicht helpt het je als je weet dat dit te maken kan hebben met de werking van je brein. Niet bij iedereen werken de executieve functies, de processen die je gedrag sturen en dus bijvoorbeeld zorgen dat je kunt plannen en organiseren, optimaal. Wanneer je hier last van hebt kun je je nog maar net op het werk staande houden, maar na een werkdag is het potje vol waardoor het thuis allemaal niet meer lukt. Helemaal niet raar dus en heel verklaarbaar. Meer weten? Lees er hier wat meer over.

Wanneer je jezelf in dit blog herkent, neem dan eens de tijd om te onderzoeken of je in jouw woonplaats in aanmerking kunt komen voor de hulp van een Professional Organizer via de WMO. Meer informatie over hoe dit werkt, vind je hier. Je kunt als je in gesprek bent met de juiste contactpersoon, altijd vragen of je gemeente een contract heeft met een organizer óf als je een PGB krijgt hier een Professional Organizer in jouw regio zoeken.

Meer informatie?

Wil je naar aanleiding van dit blog meer informatie over wat een professional organizer voor jou kan betekenen? Kijk dan eens hier in het overzicht van organizers.

Elke maand verschijnt er een nieuw blog, exclusief geschreven voor de NBPO. Via onderstaande knop kun je eerder verschenen blogs lezen.

Inloggen

WordPress development door Webstation