Zoek
Sluit dit zoekvak.
NBPO

Last van vergeetachtigheid? 3 tips om je thuis te helpen

Datum: 31-07-2021 Auteur: Webmaster Categorie: Blog

De tandpasta in de aardappelbak of je portemonnee in de koelkast …. Het huis van mensen die vergeetachtig zijn, kan onoverzichtelijk worden als de bewoner alles niet (meer) goed kan bijhouden. Sommigen passen trucjes toe om zichzelf te helpen. Zo kennen we iemand die een lijst bijhoudt waarin beschreven is welke documenten ze waar bewaart. Aan de hand daarvan kan ze belangrijke documenten altijd terugvinden.

Een andere cliënt verzamelt allerlei spullen die hij in doosjes bewaart. Maar de gevulde doosjes zijn door het hele huis verspreid. Wij hielpen hem deze spullen te groeperen en dat geeft hem enorm veel rust. Per item is er nu een doos op een centrale plek. En daar houdt hij zich prima aan!

Een andere persoon ‘leest met de schaar’. Omdat hij zelf niet alles meer kan onthouden maar wel veel interesses heeft, knipt hij artikelen uit magazines en kranten.
Op ons advies heeft hij mappen per onderwerp gemaakt. Wanneer hij een nieuw artikel wil bewaren, schrijft hij in zijn notitieboek in welke map het opgeborgen wordt. Zo kan hij het uitgeknipte artikel altijd terugvinden. Op deze manier blijft mijnheer betrokken bij de maatschappij, heeft zijn brein een uitdaging en is hij blij en tevreden met zijn artikelen. Hoe mooi is dat!

Kan jij ook regelmatig spullen niet meer terugvinden? Of ken jij iemand dit met dit probleem kampt? Check dan of de volgende tips kunnen helpen.

Tip 1: Maak een lijst van belangrijke spullen of documenten

Mensen die vergeetachtig zijn, weten vaak niet meer waar ze belangrijke spullen hebben neergelegd. Vooral als ze deze niet vaak gebruiken. Waar had ik de naaimachine ook alweer neergezet? Of de staafmixer? Wij adviseren vergeetachtige mensen in een schrift of digitaal vast te leggen waar hun spullen staan. Onze professional organizers kunnen hiermee helpen. Wanneer we dat doen, selecteren we altijd één ruimte waarmee we starten. De rest mag de cliënt even parkeren, want anders wordt het al snel te vol in het brein.

Tip 2: Bewaar zoveel mogelijk van hetzelfde bij elkaar, zodat je minder hoeft te onthouden

Alle verzorgingsproducten worden in de badkamer bewaard. Of alle keukenspullen die je niet vaak gebruikt in de bijkeuken. Voor sommige mensen is dat heel normaal. Voor anderen is dat minder voor de hand liggend. Moet jij vaak zoeken naar je spullen en kost dat veel tijd? Vraag dan of iemand je kan helpen je spullen te reorganiseren. Begin bijvoorbeeld met de keuken en ga een volgende keer door naar een andere kamer die je belangrijk vindt. En als je dan toch bezig bent, zorg er dan ook voor dat voorwerpen die je vaak nodig hebt een zichtbare plek binnen handbereik krijgen.

Tip 3: Verplaats je spullen? Plak een post-it memo op de oude plek

We helpen mensen regelmatig hun huis te reorganiseren zodat ze meer overzicht hebben. Vaak krijgen spullen dan een andere plek. Bij vergeetachtige mensen zijn we gewend een briefje te plakken op de plek waar het item normaal gezien altijd stond. De nietmachine ligt op de plank boven het bureau! De emmer met schoonmaakmiddelen staat in de kelder! Zo’n notitiebriefje is een makkelijke oplossing die erg goed helpt.

Wanneer je merkt dat je geheugen minder wordt en je verder nog goed bij de tijd bent, is het ook goed om iets nieuws te gaan doen of te leren. Dat zorgt voor nieuwe verbindingen in je brein. Van een leuke nieuwe teken- of fotocursus tot een talencursus of Tai Chi of yoga: iets nieuws leren is goed voor iedereen!

Inloggen

WordPress development door Webstation