Zoeken
Sluit dit zoekvak.
NBPO

Hand op de knip voor de feestdagen: Hoe dan?

Datum: 02-10-2021 Auteur: Webmaster Categorie: Blog

Door de jaren heen heeft de NBPO heel wat mensen met een koopverslaving begeleid. Hierdoor weten we dat personen met zo’n verslaving erg gevoelig zijn voor aanbiedingen. Omdat de tijd dat er weer met van alles gestunt wordt snel dichterbij komt, geven we in dit blog een flink aantal tips om koopverslaafden te helpen die periode door te komen. Want over minder dan 60 dagen is het weer Black Friday en daarna volgen in rap tempo Sinterklaas, Kerst en Oud & Nieuw.

Koopverslaafden hebben een onweerstaanbare drang om te shoppen, wat vaak leidt tot financiële problemen en/of relatieproblemen. Vaak schaamt de persoon in kwestie zich voor het eigen gedrag. En maar al te vaak worden pakketjes dan niet thuis bezorgd, om deze te verzwijgen voor de partner. Ook schulden, bijvoorbeeld bij Klarna of Wehkamp, worden onder het vloerkleed geveegd.

De oorzaken van een koopverslaving lopen uiteen. Er kan een trauma, overlijden of ander gemis aan ten grondslag liggen. Ook een ziekte of burn-out kan het probleem veroorzaken. Eén ding is zeker: de meeste koopverslaafden proberen een leeg gevoel te vullen. Vaak wordt er zo veel geshopt dat men vergeet wat er allemaal in huis ligt, waardoor in het ergste geval het huis dichtslibt. En dan is het overzicht compleet zoek.

Herken je dit probleem en wil je dit jaar de decembermaand met een beter gevoel doorkomen? Dan heb je vast wat aan de volgende tips:

Tip 1: winkel eerst in je eigen huis (nee, niet online)

Ga om te beginnen in je eigen huis winkelen. En nee, dan hebben we het niet over online shoppen. Wat we wel bedoelen? Kijk welke cadeaus je nog over hebt van 2020. En ga dan pas nieuwe cadeaus voor Sinterklaas of Kerst kopen. Houd vervolgens een lijstje bij van wat je hebt gekocht voor wie. Noteer ook hoeveel geld je hebt uitgegeven. Dan weet je later ook nog wat je voor wie gekocht hebt én of iedereen naar verhouding evenveel krijgt.

Tip 2: ga met contant geld naar de winkel

Bepaal voor jezelf een maximumbedrag dat je mag uitgeven aan cadeaus, neem dat bedrag in contant geld op en ga met dat geld winkelen. Op = op. Zo houd je overzicht en kom je niet in de verleiding spullen te kopen die overbodig zijn.

Tip 3: stop een plaatje van ‘je droom’ in je portemonnee

De mensen die wij begeleiden gaan vaak minder kopen als ze regelmatig een blik op hun ultieme droom werpen. Zo’n doel maakt het makkelijker andere aankopen achterwege te laten. Wil jij bijvoorbeeld volgend jaar op vakantie naar Spanje en ga je daarvoor sparen? Knip dan een mooi plaatje van zo’n reis uit, en stop dit in je portemonnee. Of wil je je kind verrassen met een nieuwe fiets? Maak ook dat zichtbaar in je portemonnee. Zo weet je waarvoor je spaart, en kom je minder snel in de verleiding spullen te kopen die je niet nodig hebt.

Tip 4: laat je niet verleiden door supermarkt-aanbiedingen

Ook supermarkten stunten in de decembermaand met aanbiedingen en dat kan heel verleidelijk zijn. Maar wat heb je aan 3 bloemkolen in de vriezer als deze waarschijnlijk toch al vol zit met andere aanbiedingen? Negeer extra aankopen en ga shoppen in je eigen voorraadruimte of diepvries. Probeer daarna eens een week met deze spullen te koken, en koop alleen dat wat écht ontbreekt. Het zal je goed doen!

Tip 5: verkoop spullen via (jouw lokale?) Marktplaats, Instagram of een rommelmarkt

Heb je meer overzicht in je kledingkast nodig? Kijk dan eens of er leuke kleding hangt die je toch niet meer draagt. Misschien kun je je spullen verkopen? Zo heb je meteen een extra zakcentje voor de dure decembermaand. Denk ook eens aan ongelezen boeken, chique sieraden, mooi serviesgoed, speelgoed etc. Je maakt er voor je het weet nog iemand superblij mee! Natuurlijk kun je dit ook andersom doen: goedkoop je cadeaus van een andere particulier kopen via deze platforms.

Goed plannen en keuzes van tevoren maken
Wil je na de feestelijke decembermaand ook januari doorkomen zonder veel te kopen? Maak dan eerst de restjes van de feestdagen op. En trap ook niet in al die januari-aanbiedingen van supermarkten. Wordt er gestunt met rijst of wasmiddelen? Zulke spullen kun je best inkopen voor wat langere tijd, maar reken dan goed door wat je voor bijvoorbeeld 3 maanden nodig hebt. Daarna komen er wel weer nieuwe aanbiedingen. En ben jij zo iemand die de kleding-sales niet kan weerstaan? Kijk thuis eerst goed wat je écht nodig hebt. Heb je bijvoorbeeld een lekker vest nodig? Ga dáár dan voor en laat je niet verleiden tot het kopen van broeken die je eigenlijk niet nodig hebt. Zo voorkom je dat je je blut koopt aan goedkope dingen die ongedragen blijven liggen.

Inloggen

WordPress development door Webstation