Zoek
Sluit dit zoekvak.
NBPO

Met goede begeleiding en een lange adem is hoardingproblematiek te verbeteren

Datum: 24-04-2020 Auteur: Webmaster Categorie: Blog

Veel spullen inslaan … in de huidige omstandigheden heeft bijna iedereen er wel mee te maken, vooral in de supermarkt. We zagen aan het begin van de corona-crisis dat angst en onzekerheid heel wat Nederlanders ertoe dreef veel meer toiletpapier in te slaan dan ze nodig hadden. En zo zijn er nog vele andere voorbeelden van artikelen die mensen kopen uit angst door de huidige crisis onvoldoende voorraad te hebben. We lijden dus massaal aan onder andere een stressreactie.

De psychologie achter hoarding
Ook personen die structureel obsessief spullen verzamelen, mensen met hoarding, verzamelen grote hoeveelheden spullen als gevolg van stress. Helaas hebben deze personen hier langdurig en soms de rest van hun leven last van. Eigenlijk leven ze in een continue crisis waardoor ze beperkt worden in hun dagelijks leven. Hoarding is dan ook een psychiatrische ziekte. Je kunt van hoarding spreken als naast structurele stress ook de volgende drie kenmerken voorkomen:

  1. Je verzamelt en/of bewaart grote hoeveelheden spullen, die niet persé economische of emotionele waarde hebben en die meestal zelfs niet gebruikt worden.
  2. Je hebt enorm veel moeite om afstand te doen van spullen of bent hiertoe niet in staat.
  3. Je woonruimte is zo vol, dat je huis niet meer gebruikt kan worden zoals bedoeld (bijvoorbeeld koken, slapen, douchen).

Hoarding is een complexe psychiatrische stoornis die lastig te genezen is. Het is te vergelijken met een verslaving. Waar andere verslaafden niet zonder bijvoorbeeld alcohol, drugs of gokken kunnen, zijn mensen met hoarding verslaafd aan het verzamelen van spullen. Vaak ontstaat de verzameldwang door een groot gemis, verlies of een traumatische gebeurtenis. Het gevoel van leegte dat hierdoor ervaren wordt, compenseert iemand met hoarding via het verzamelen van spullen. Maar daarmee verdwijnt het achterliggende probleem niet. Ook zijn er aanwijzingen dat deze verzamelstoornis erfelijk is.

De route uit de verzameldwang
Hoewel verzameldwang lastig te genezen is, kunnen mensen die aan hoarding lijden toch een flink aantal stappen in de goede richting zetten en deze dwangstoornis stukje bij beetje verminderen. Onze professional organizers die gespecialiseerd zijn in hoardingproblematiek werken (bijna) altijd samen met andere partijen die betrokken zijn bij de cliënt. Bijvoorbeeld met de gemeente, de overlastcoördinator, de psycholoog of ambulante begeleider. De inzet van een psychiater is nodig voor medicatie. Omdat verzameldwang vaak gepaard gaat met andere psychische aandoeningen (ADD, OCD, depressie, angst, autismespectrum-stoornissen en zelfs schizofrenie is vaak ook de begeleiding van een psycholoog onmisbaar. Als je naar een psycholoog gaat met hoardingsproblemen ga je door middel van cognitieve gedragstherapie op zoek naar je belemmerende overtuigingen en gedachten. Ook ga je op zoek naar antwoord op de vraag hoe je weer dingen buiten je huis kunt ondernemen en hoe je anders kunt kijken naar de rol die de spullen hebben in je leven.

Bij de NBPO zijn professional organizers aangesloten die mensen met hoarding kunnen helpen met de aanpak van de praktische kant van de verzameldwang. Deze hulpverlening bestaat onder andere uit samenwerken aan kleine doelen zodat er succeservaringen komen. Als de omstandigheden het nodig maken, kan de hulpverlening van een professional organizer ook online plaatsvinden.

Tot slot: 3 tips

Onze ervaring met cliënten met hoarding is dat er een switch in het brein van de cliënt moet komen die ervoor zorgt dat er andere zingeving in zijn of haar leven komt. De tips die wij onder andere geven om dit voor elkaar te krijgen zijn:

  1. Onderneem vaker iets, ga iets doen, ga erop uit. Daardoor leer je anders naar je situatie in je huis kijken;
  2. Zoek de kwaliteit van je leven buiten je huis en richt je blik wat minder vaak naar binnen. Hierdoor verandert je mindset en dat is nodig want als de mindset niet verandert, wijzigt ook de output en je omgeving niet;
  3. Maak nieuwe contacten en vrienden want als je weer andere zingeving hebt door de mensen om je heen, kan de noodzaak om spullen te verzamelen afnemen.

Meer informatie?

Wil je naar aanleiding van dit blog meer informatie over wat een professional organizer voor jou kan betekenen? Kijk dan eens hier in het overzicht van organizers.

Elke maand verschijnt er een nieuw blog, exclusief geschreven voor de NBPO. Via onderstaande knop kun je eerder verschenen blogs lezen.

Inloggen

WordPress development door Webstation