Zoek
Sluit dit zoekvak.
NBPO

Elke dag een zwarte trui, of meer kleur in je leven?​

Datum: 20-01-2020 Auteur: Webmaster Categorie: Blog

Je hebt vast wel eens gezien of gelezen dat de voormalig topman van Apple, Steve Jobs, altijd een zwarte trui droeg tijdens kantoortijd. En dat Mark Zuckerberg van Facebook meestal in een t-shirt en hoodie werkt. Wij vroegen ons af: hoe zit dat? Hebben zulke topmannen geen inspiratie voor andere outfits? We zochten het uit en wat blijkt? Het dragen van een vaste outfit bespaart tijd en elimineert keuzestress. Topmanagers die elke dag hetzelfde dragen, hoeven zich nooit af te vragen ‘wat trek ik aan?’ en uitgebreid shoppen op zoek naar leuke kleding, is ook niet nodig.

Vaste routines

Deze beroemde zakenmannen moeten al zoveel zakelijke beslissingen maken, dat elke keuze die ze kunnen wegnemen, tijdswinst oplevert. En dus is een vaste kledingkeuze heel praktisch. Maar je kunt ook om andere redenen gebaat zijn bij een vast patroon, of dat nou in de ochtend is of op andere momenten. Bijvoorbeeld doordat je zelf niet goed in plannen bent, of je dagelijkse leven niet kunt organiseren. Keuzes maken en plannen is voor sommigen nou eenmaal heel makkelijk, en anderen hebben er meer moeite mee. Veel mensen met ADD bijvoorbeeld, vinden het moeilijk om te focussen op één taak. Verder beleven sommige personen met een autismespectrumstoornis tijd anders, waardoor ze lastig kunnen inschatten hoe lang iets duurt. Ze weten daardoor niet hoe ze dagelijkse taken op de beste manier moeten aanpakken. Denk bijvoorbeeld aan het huis op orde houden of het afhandelen van de administratie. Maar ook door andere oorzaken kan het geschetste probleem herkenbaar zijn voor jou.

Samen structuur creëren

Heb jij, om wat voor reden dan ook, moeite met het organiseren van je leven? Weet dan, dat er professionals zijn, die je hier stap voor stap mee kunnen helpen. Bij de NBPO zijn professional organizers aangesloten, die hierin gespecialiseerd zijn. Zij zijn sterren in plannen en organiseren en hebben al veel cliënten geholpen met het aanbrengen van structuur in de dagelijkse en wekelijkse bezigheden. Natuurlijk wordt er tijd ook ingebouwd voor bezigheden waar jij blij van wordt. En als je van kleurige kleding houdt en graag varieert, is de vaste kledingkeuze die we hierboven beschreven, geen goed plan want je moet wel jezelf blijven. Maar een vaste routine in je dag of week, kan op andere fronten heel behulpzaam en effectief voor je zijn.

Basis van orde en veiligheid

Hoe werkt dat dan in de praktijk? Als je een afspraak met een professional organizer maakt, komt deze bij je thuis. Samen maak je een overzicht van alle taken die je in een week te doen hebt. Van koken tot stofzuigen en van de administratie tot de kliko aan de weg zetten of je wekelijkse cursus. Vervolgens maak je samen een planning en een takenlijst. Hierdoor krijg jij het overzicht dat je nodig hebt én weet je per dag exact wat er moet gebeuren. Je kunt dit vergelijken met een planning van programma’s in de tv-gids. De planning die we maken, geeft een ritme in de dagen. Deze leer je makkelijker aan, doordat iedere dag in dezelfde volgorde loopt. En fijne bijkomstigheid; het geeft een basis van orde of veiligheid waardoor overprikkeling, verwarring en chaos minder voorkomen.

Minder stress

Ben jij zo iemand die altijd heel onrustig wordt als je het gevoel krijgt dat je van alles moet? Dan helpt een nieuwe vaste routine om taken ‘in je hoofd te parkeren’ en dat creëert rust. Als je weinig besef van tijd hebt, dan helpt de agenda om je dagelijkse planning concreter te maken. Ben je minder belastbaar door een lichamelijke beperking, een burn-out of depressieve klachten? Dan houden we daar natuurlijk rekening mee en bespreken we ook hoe je op andere manieren hulp kunt krijgen bij het verminderen van stress en het organiseren van je dag. En hopelijk kunnen we zo samen zorgen voor meer kleur in je leven.

Wil je naar aanleiding van deze blog meer informatie over wat een professional organizer voor jou kan betekenen? In het overzicht van organizers vind je o.a. professional organizers die werkzaam zijn in de zorgmarkt.

Elke maand verschijnt er een nieuw blog, exclusief geschreven voor de NBPO. Via onderstaande knop kun je eerder verschenen blogs lezen.

Inloggen

WordPress development door Webstation