Zoek
Sluit dit zoekvak.
NBPO

Een winter zonder opruimstress? Begin nu!

Datum: 10-01-2020 Auteur: Webmaster Categorie: Blog

De overgang van zomertijd naar wintertijd is altijd even wennen. De zomeravonden op het balkon of in de tuin zijn verleden tijd, het wordt vroeg donker, de kaarsjes gaan aan en we zijn meer in huis. Dat klinkt aan de ene kant eigenlijk best relaxed, maar voor veel mensen veroorzaakt het juist onrust. Want is je huis niet opgeruimd? Dan is veel binnen zijn helemaal niet zo fijn. Daar hebben meer mensen last van dan je zou denken; uit een poll* van de Nederlandse Beroepsvereniging van Professional Organizers (NBPO) onder 737 Nederlanders blijkt dat het leven in ongeorganiseerd huis tot stress leidt. Zo ervaart 91% van de respondenten dat.

Nederlanders staan hier niet alleen in. Uit een onderzoek van juni 2019 onder Britse ouders, blijkt hetzelfde. Maar liefst 60% van de ondervraagden antwoordde dat de rommelige staat van hun woning de meeste stress oplevert.

Rommel in je huis? Ballast in je hoofd
De Professional Organizers van de NBPO weten als geen ander waarom een rommeliger huis je mindset onrustig maakt. “Als er overal spullen rondzwerven die je keer op keer ziet, geef dit onbewust het gevoel dat je daar nog wat mee moet”, zeggen professional organizers die aangesloten zijn bij de beroepsvereniging.
”Wij komen dit bijvoorbeeld tegen bij klanten die overal lapjes hebben liggen, waarvan ze nog iets leuks willen maken. Maar die lapjes liggen vaak al maanden te verstoffen en het komt er niet van achter de naaimachine te gaan zitten. Datzelfde gebeurt bij andere hobby-projecten. “In dit soort situaties helpen wij klanten met het stellen van prioriteiten. Want vaak weet men zelf niet waar de tijd aan opgaat. We inventariseren samen de beschikbare tijd en wat er daarbinnen écht moet gebeuren. Vervolgens maken we schoon schip met alle spullen waar geen ruimte voor is. De creatieve projecten parkeren we en we ruimen deze op. En dan wordt er letterlijk opluchting én minder druk op de schouders ervaren”.

Goede structuur vermindert stress
Daarnaast is een goede structuur belangrijk voor het krijgen én behouden van een opgeruimd huis. Denk bijvoorbeeld aan de manier waarop post of vuile was door het huis dwaalt. Het komt maar wat vaak voor dat facturen zoekraken doordat ze tussen de folders in de oud-papier kliko belanden, en dat kan weer heel wat ongewenste heisa (lees stress) veroorzaken. Ga er eens voor zitten om een betere structuur te bedenken! Bijvoorbeeld een vaste plek voor alle post, die je onverdeeld in specifieke postbakjes en eventueel ook per gezinslid. Datzelfde geldt voor de was. Waarom zou iedereen de vuile was niet op één centrale plek in huis kunnen wegleggen? En de strijk? Die ligt ook vaak verspreid over huis. Als je hier een systeem voor bedenkt, waaraan iedereen een bijdrage levert, reduceert dat veel stress. Plus: als er een goede structuur is, hebben een paar griepdagen minder impact op het huishouden. Met een vaste structuur werk je het huis makkelijker bij.

Opruimtips
Wil jij een winter relaxed cocoonen zonder opruimstress? Ga dan aan de slag met bovenstaande adviezen! Tot slot nog twee andere tips die je daarna kunt doorvoeren:

Tip 1: Start met je slaapkamer
In de herfst- en wintermaanden brengen we meer tijd door in de slaapkamer, want was is er lekkerder dan op een koude avond onder je dekbed te kruipen? Zorg er daarom voor dat in ieder geval je slaapkamer opgeruimd is, tenslotte is dit de plek die je het eerste ziet als je wakker wordt. Belangrijk punt: maak keuzes in wat je weggooit en wat niet. Want als je niets wegdoet, ben je alleen maar bezig met verplaatsen.

Tip 2: Haal de bezem door je kledingkast
Ook zo’n doorn in het oog als je ’s ochtends wakker wordt: een overvolle kledingkast. Is het voor jou herkenbaar dat je kleding niet kunt wegdoen, doordat er herinneringen aan kleven? Maar zit je overvolle kast je ook in de weg en zie je door de bomen het bos niet meer?  Maak dan een foto van jezelf met je dierbare kleding. Zo houd je de herinnering vast zonder je kledingkast te overladen en zie je weer welke fashion items je met elkaar kunt combineren. En dát kan weer schelen in de portemonnee. Wil je écht ontspannen aan je dag beginnen? Leg dan je complete outfit alvast klaar voor de volgende dag.

Elke maand verschijnt er een nieuw blog, exclusief geschreven voor de NBPO. Via onderstaande knop kun je eerder verschenen blogs lezen.

Inloggen

WordPress development door Webstation