5 tips om je leven te vereenvoudigen met minimalisme
Minimalisme, het doel om het overbodige in je leven loslaten, is al een tijd een trend. Mensen die er ervaring mee hebben, kopen of bewaren alleen dat wat ze écht nodig hebben. Omdat ze het fijn vinden dat hun huis of schuur minder vol is, omdat het beter is voor de portemonnee of omdat ze het milieu minder willen belasten. Of alle drie redenen tegelijk! Door deze trend zijn er veel bijzondere initiatieven ontstaan waarmee mensen spullen of diensten delen.
Want je boormachine of hogedrukreiniger die maar eens per jaar gebruikt wordt, zou je die kunnen delen met buren of vrienden? En de kampeerspullen die je maar een seizoen hebt gebruikt, zou je die willen uitlenen of zelfs weggeven? Lijkt je dat lastig? Bedenk dan eens hoe blij je er een ander mee maakt, dat maakt je besluit om te delen of weg te geven wat je zelf niet (vaak) nodig hebt vast makkelijker! De leuke initiatieven om te minimaliseren schieten als paddenstoelen uit de grond. Er zitten vast leuke tips bij die ook jou kunnen inspireren!
Tip 1: deel spullen die je niet vaak gebruikt met vrienden, familie of buren
Behalve dat je met minimaliseren je leven vereenvoudigt, is het vaak ook veel duurzamer. Want waarom zou je voor die verjaardag steeds weer extra plastic gebaksbordjes kopen, als jij en die buurvrouw of vriendin er samen genoeg hebben? Deel wat vaker spullen met elkaar; daarmee maak je niet alleen jezelf en je omgeving, maar ook onze planeet happier.
Tip 2: deel spullen via speciale websites
Heb je niemand in je vrienden- of familiekring waarvan je statafels kunt lenen voor dat feestje? Of heb je die kruiwagen maar eenmalig nodig? Check dan online eens of je kunt lenen of huren voor je naar de winkel rent. Op de website Peerby bijvoorbeeld worden veel artikelen voor een leuk bedrag te huur aangeboden. Van bakfiets tot cirkelzaag en van luchtontvochtigers tot dakkoffers.
Tip 3: koop minder kleding en vind andere manieren om te variëren
Nederlanders kopen ieder jaar gemiddeld 20 kledingstukken en 6 paar schoenen. Als iedereen drie kledingstukken per jaar minder zou kopen besparen we samen in Nederland 975 kiloton CO2. Dat is net zo veel als 2,1 miljoen mensen een jaar lang vegetarisch eten*. Toch wil je waarschijnlijk wel wat variatie in je garderobe zonder koopschaamte te hebben. Daar zijn verschillende oplossingen voor. Er zijn diverse online ‘shops’ waar je kleding kunt lenen; bijvoorbeeld Lena of My Dressoir en Share a Masterpiece voor designerkleding. Natuurlijk kun je ook met vriendinnen een ruilbeurs organiseren of van elkaar lenen!
Tip 4: geef spullen die je niet gebruikt gratis weg
Spullen die voor jou niet meer waardevol zijn, kunnen een groot cadeau zijn voor mensen met een kleine beurs. Die eettafel die je vervangt omdat je je ergert aan de krassen, het kinderspeelgoed dat niet meer gebruikt wordt of dat incomplete servies dat in de kelder staat… mensen die krap bij kas zijn, wachten er vaak met smart op! Het kost je weinig moeite iemand anders blij te maken en zelf op te ruimen via speciale Facebook-pagina’s waarop spullen gratis weggegeven kunnen worden. Je vindt die makkelijk door de naam van je woonplaats en de zoekterm “gratis” in te voeren in de zoekbalk van Facebook. Grote kans dat je spullen nog dezelfde dag worden opgehaald.
Tip 5: schenk overbodige spullen aan een goed doel
Vind je het zonde waardevolle spullen ‘zomaar’ weg te geven? Je bent niet de enige! Er zijn heel wat initiatieven die je kunt ondersteunen door je spullen aan een goed doel te schenken. Zo kunnen muziekinstrumenten die niet meer gebruikt worden aan Het Instrumentendepot gegeven worden. Dit initiatief geeft de instrumenten in bruikleen aan Leerorkesten en soortgelijke sociaal-maatschappelijke muziekeducatieprogramma’s in heel Nederland. Een overzicht van meer organisaties die spullen inzamelen vind je op Inzameldoelen.
Denk je nu: leuke tips maar ‘ontspullen’, dat lukt me niet zelf? Onze organizers denken graag met je mee. Op zoek naar iemand in jouw regio? Check hier de mogelijkheden.
*bron: milieucentraal.nl
Meer informatie?
Wil je naar aanleiding van dit blog meer informatie over wat een professional organizer voor jou kan betekenen? Kijk dan eens hier in het overzicht van organizers.
Elke maand verschijnt er een nieuw blog, exclusief geschreven voor de NBPO. Via onderstaande knop kun je eerder verschenen blogs lezen.