Zoek
Sluit dit zoekvak.
NBPO

Een huis vol spullen: fictie of werkelijkheid?

Datum: 05-01-2020 Auteur: Webmaster Categorie: Blog

Het nieuwe televisieprogramma van RTL 4 Een huis vol spullen, de documentaires van Marie Kondo en Consumed op Netflix: een opgeruimd en georganiseerd huis is hot! Er kijken tenslotte niet voor niets gemiddeld 500.000 Nederlanders naar het nieuwe programma dat gepresenteerd wordt door Lieke van Lexmond. En de boeken en tutorials van Marie Kondo zijn een regelrechte hit. De Nederlandse Beroepsvereniging van Professional Organizers juicht programma’s en documentaires over opruimen en organiseren toe. Want professional organizers en opruimcoaches die bij ons aangesloten zijn, weten als geen ander welke uitdagingen een huis of werkplek vol spullen met zich meebrengt. Hoe mooi is het dan dat mensen die in vergelijkbare situaties zitten, tips krijgen over hoe ze hun situatie kunnen verbeteren én zien tot welk eindresultaat dat kan leiden? Wat voor hen nu misschien nog een droom is, komt zo weer een stukje dichterbij.

Bewustwording is key
Een huis vol spullen gaf kijkers in de aflevering van 9 september jl., een kijkje achter de schermen in het huis van Annemiek. Hoe mooi was het om te zien hoe de opruimcoach aan Annemiek de bewustwordingsopdracht gaf, waardoor ze inzag dat ze de lat bij zichzelf té hoog legt met allerlei hobby’s? Annemiek is niet de enige die onderschat hoeveel tijd en ruimte hobby’s kunnen kosten. Door de opdracht realiseerde ze zich dat ze haar overvolle huis als het ware ontvlucht. Van ontspannen in haar eigen huis was al jarenlang geen sprake meer.

Ook in de andere afleveringen van het nieuwe TV-programma zagen we soortgelijke voorbeelden die wij in de praktijk vaak voorkomen. Ben je geïnspireerd door Een huis vol spullen; wil je zelf ook een opruimslag maken en je huis georganiseerd krijgen? Of ken je iemand die zelf geen structuur meer kan aanbrengen thuis? Dan kan een professional organizer de helpende hand bieden die nodig is.

De route is minstens zo belangrijk als het eindresultaat
Met onze ervaring, tips en begeleiding hebben we al veel mensen geholpen. Maar weet wel, dat een echt opruimproces niet zo gaat als op TV. Het stuk entertainment dat belangrijk is voor TV, zorgt ervoor dat het eindresultaat iedere aflevering centraal staat. Want het is toch prachtig om op TV een groot verschil te kunnen laten zien tussen de beginsituatie en een prachtig opgeruimd huis? Dat is niet meer dan logisch. Maar even een reality check: in de dagelijkse praktijk is de weg naar een opgeruimd huis vooral het middel om je weer relaxed te voelen in je eigen huis. Het achterhalen van de oorzaak waarom je dit zelf niet lukt, is minstens zo belangrijk als je wilt zorgen voor een duurzaam resultaat. Samen met jou doen we er alles aan, je te helpen je huis zo opgeruimd mogelijk te houden!

Bewuste keuzes
Als je bijvoorbeeld met één van onze professional organizers aan de slag gaat, leren we je bewust te kiezen voor wat jij tijd en aandacht wilt geven in je huis en je leven. Want de hoeveelheid spullen die iemand in zijn huis wil, is voor iedereen anders. De een vindt een leeg interieur prettig, terwijl dat voor een ander koud aanvoelt. De een houdt van meer spullen om zich heen, terwijl dat voor een ander te druk voelt. Als je kiest voor de hoeveelheid spullen die bij jou past, ben je ook beter in staat dit vast te houden. Zodat je overzicht houdt en je thuis blijft voelen, ook als de opruimcoach vertrokken is en het dagelijkse leven met overvolle agenda’s weer alle aandacht van je vraagt!

Elke maand verschijnt er een nieuw blog, exclusief geschreven voor de NBPO. Via onderstaande knop kun je eerder verschenen blogs lezen.

Inloggen

WordPress development door Webstation