Online Lezing ‘Het Leven van Dingen’ van Warna Oosterbaan

Geplaatst door/namens: Activiteitencommissie
Datum: 15-02-2023 Tijd: 18:45 - 20:30 uur Auteur: Michelle Venema Categorie: nbpo Locatie: Online

Op verzoek van een aantal leden hebben we Warna Oosterbaan uitgenodigd om een lezing te geven over het boek ‘Het leven van dingen’. Warna Oosterbaan (1947) is journalist, socioloog en schrijver. Hij schrijft onder meer voor NRC Handelsblad, waar hij voorheen werkte als redacteur. Van 2002 tot en met 2008 was hij bijzonder hoogleraar Journalistiek en Samenleving aan de Erasmus Universiteit. Eerder schreef hij o.a. ‘Ik kan alles. Survivalgids voor het dagelijks leven’ (met Rob Biersma) en ‘Ons Erf’.

In zijn laatste boek ‘Het leven van Dingen – Wat wij met dingen doen en zij met ons’ gaat hij in op de bijzondere relatie tussen mensen en dingen. Deze zijn met elkaar verbonden in talloze dagelijkse routines. Een deur openen, de fiets pakken, eten koken: het zijn handelingen waarin armen, benen en ogen als vanzelf de deurklink, trappers en pannen vinden. De dingen zijn een verlengstuk van onszelf geworden. Pas als de deurklink kapotgaat, we de pan niet kunnen vinden of we ons scheenbeen stoten aan de trapper, worden we ons van hun bestaan bewust. Dingen verdienen meer, zegt dingenonderzoeker Oosterbaan. Want als er in de geschiedenis één trend is aan te wijzen, dan is het wel dat dingen steeds belangrijker worden. Bovendien zijn ze een prominente rol gaan spelen in onze zorgen over de toekomst van onze planeet. Moeten er minder dingen komen? Moeten ze anders ontworpen of geproduceerd worden? Moeten we minder achteloos met ze omgaan? Voordat je die vragen kunt beantwoorden moet je je eerst verdiepen in de vraag wat dingen in ons leven doen, vindt Oosterbaan. Met een nieuwsgierige blik en soepele pen onderzoekt hij de dingenwereld en maakt daarbij gebruik van inzichten uit de sociologie, filosofie, archeologie, cultuur en geschiedenis. Hij pleit voor een ‘nieuw materialisme’, voor de aandacht voor dingen die ze verdienen.

Nieuwsgierig naar de lezing over dit bijzondere boek die een andere blik werpt op spullen? Meld je dan aan!

Tijdsindeling van de online themabijeenkomst:
18:45 – 19:00 Digitale inloop
19:00 – 20:30 Lezing Warna Oosterbaan met aansluitend ruimte voor vragen en interactie over het onderwerp

Kosten
Ons jubileum jaar is ten einde en daarmee de traktatie op gratis deelname ook. De kosten voor deelname aan deze online activiteit bedraagt € 10,- excl. btw voor leden.

Geen lid, wel mee doen
Ben je geen lid van de NBPO en wil je graag deelnemen? Dat kan, je bent van harte welkom, de kosten voor jou zijn dan € 39,- excl. BTW.
NB: Als er korter dan 48 uur van te voren voor aanvang van de themabijeenkomst afmeld wordt, krijg je geen restitutie van de factuur.

Aanmelden
Als lid krijg je t.z.t. een uitnodiging per mail. Geen lid, maar wel graag deelnemen? Meld je dan aan via info@nbpo.nl.

Webstation Webdesign Wordpress developmentWordpress Development

Inloggen